Dużo osób nie stosuje dostatecznie zbilansowanej diety, by zapewnić wszystkie niezbędne witaminy, co doprowadziło do boomu branży specyfików wielowitaminowych. Środki wielowitaminowe są dostępne w wielu różnych formach, w tym tabletek, kapsułek żelowych, a nawet płynów. Oczywiście oczywistą korzyścią płynącą z korzystania z suplementów wielowitaminowych jest komfort. O wiele wygodniej jest przyjąć jedną dawkę takiego preparatu, który zawiera wszystkie niezbędne witaminy, w porównaniu z połykaniem wielu różnych specyfików.
Witamina D jest jedyną witaminą, która nie jest uzyskiwana ze konsumowanych pokarmów. Witamina D jest uzyskiwana przez skórę eksponowaną na światło słoneczne. Również pewne produkty spożywcze dostarczają witaminę D. Można też tą witaminę uzupełniać poprzez suplementowanie.
Bowiem gotowanie zabiera mnóstwo składników odżywczych i witamin z produktów spożywczych, nieuchronnie rozpoczynasz odżywiać swoje ciało tym, czego potrzebuje, gdy przestajesz gotować jedzenie i zaczynasz spożywać żywność surową.
https://spwkrzem.edu.pl/2021/11/10/odzywiaj-sie-zdrowo/
Konsumowanie surowego jedzenia dynamizuje metabolizm. Trawienie surowej żywności wymaga trochę więcej energii, ale ze względu na korzyści warto zdecydować się na przynajmniej częściowo surową dietę.
Witamina A pełni mnóstwo funkcji w organizmie, w tym utrzymywanie zdrowych oczu, wspomaganie wzrostu komórek, a także wspomaganie układu odpornościowego. Witamina A jest nie tylko absorbowana bezpośrednio, ale jest również generowana przez organizm w wyniku przekształcenia beta-karotenu.