Otwierasz lokal gastronomiczny – restaurację, bar, drink bar lub pub. Masz przygotowane sposoby na lokal i jego wyposażenie, jest też przygotowany projekt lokalu, jest gotowe logo a strona internetowa istnieje obecnie w Internecie. Ok. Zostało jeszcze coś. Coś od czego zależy powodzenie całego przedsięwzięcia jakim jest działalność lokalu serwującego jedzenie i picie. Czynnikiem, który może wpłynąć na sukces bądź jego brak. Personel. Nie istnieje łatwo bowiem znaleźć profesjonalnych kucharzy, kelnerów czy barmanów. Rzetelnych, uczciwych. Spójmy na przykład na kelnerów. Zawód trudny.
Praca kelnera nie jest łatwa. Nie każdy może być kelnerem. Począwszy na zręczności manualnej pozwalające na niesienie tacy z zamówionymi potrawami i napojami, zorganizowaniem, odpornością psychiczną na presje z kilku stron na raz, kojarzeniem – tym każdym musi charakteryzować się osoba chcąca być kelnerem.
Najczęściej są to prace sezonowe, wykonywane przez panów młodych, na przykład studentów. Praca niejednokrotnie w godzinach nocnych, może te zdarzyć się, iż na zmiany.
Dlatego skompletowanie załogi kelnerów nie jest dobre. Niejednokrotnie w lokalach jest duża rotacja na tych stanowiskach. Za czasów ustroju komunistycznego wyglądało to inaczej, na posadzie kelnera w jednym lokalu pracowało się czasem dużo lat.
Jeśli znajdzie się odpowiednie osoby do pracy jako kelner lub kelnerka, należy również ze naszej strony zapewnić jak najlepsze możliwe warunki pracy. Oczywiście należy zaopatrzyć lokal w zapaski kelnerskie, można zlecić naszycie na nich logo lokalu.
Zobacz: Zapaski kelnerskie